Utolsó kommentek

Jelenleg itt aktív:

A Tudózsidó napi hírlevele

Email címed:

| Előnézet | Archívum


Vallás és rasszizmus Izraelben

2010.06.28. 23:06 tudózsidó

A hetek óta izzó iskolabotrány miatt talán érdemes egy kicsit a szalagcímek mögé nézni.

Röviden összefoglalva, egy ciszjordániai ortodox vallásos (haredi) zsidó telep, Emanuel iskolájában elkülönítették a szefárdi diáklányokat az askenázoktól, amit a Legfelsőbb Bíróság törvénysértőnek minősített, és megtiltott. Tiltakozásul az askenáz szülők nem engedték iskolába a gyerekeiket, mire a bíróság több tucatot bebörtönzött közülük 10 napra. Emiatt az askenáz haredi zsidók példátlan, százezres tüntetéseket rendeztek Jeruzsálemben, és szerte az országban.

A média Izraelben és szerte a világon az askenázokat hibáztatja a konfliktusért, rasszista kirekesztéssel vádolva őket. A ma Nyugaton általánosan elfogadott, liberális elvek szerint van is ebben valami, de zsidóéknál ez a dolog sem ilyen egyszerű, megértéséhez nem árt legalább vázlatosan tisztában lenni a pár ezer éves előzményekkel. Egyáltalán kik azok a héberek, zsidók, askenázok, szefárdiak? Vigyázat! Lelkiismeretesen felületes, de velős összefoglaló következik:

Salamon király halála után polgárháború dúlt az ősi Izraelben, melynek eredményeként két (életképtelen) részre szakadt az ország: a 11 héber törzset magába foglaló északi Izraelre, és a Júda törzséből, vagyis zsidókból álló déli Júdeára. Izraelt azonban hamarosan eltüntették a térképről a hódító asszírok, lakosságát részben szétszórták, részben kiirtották, így a héberek végleg elvesztek a történelemből. Júdea majdnem ugyanígy járt, azonban a túlélő zsidók a babilóni fogságban is megőrizték vallásukat mindaddig, amíg - évszázadokkal később - visszatérhettek hazájukba. (Rövid, de jellemző kitérő: annyira komolyan vették a tradíciót, hogy amikor azt tapasztalták, hogy távollétükben egyes, ottmaradt nemzsidó szekták tovább judaizáltak, inkább lecserélték a teljes héber ábécét, csakhogy meg tudják különböztetni magukat az idegenektől. Ezért a “modern”, ma is használt héber írás egészen más, mint a babilón fogság előtti volt).

A második júdeai királyság egészen az első század végéig fennállt, amíg a rómaiak le nem rombolták a második Szentélyt isz. 70-ben. A menekültek többsége szétszóródott Európa, észak-Afrika és a Közép-Kelet irányába, de sokan ott maradtak az utóbb Palesztinára átnevezett régióban.

Sok évszázadon át az egymástól elszigetelt zsidó közösségek saját szokásokat, filozófiákat, kultúrát, törvény-értelmezést (halakhát) alakítottak ki, melyek a nagy távolságok miatt csak korlátozottan hatottak egymásra. Például:

- az európai, askenáz zsidók úgy döntöttek, hogy a férfiak mindig fedett fővel (kipában, vagy kalapban) kell, hogy járjanak, míg a szefárdi (dél-európai, spanyol) és közel-keleti zsidók csak a zsinagógában és egyes vallási eseményeken vesznek fejfedőt.

- az ortodox, európai zsidók “egyenruhában” (öltönyben, kaftánban stb.) jártak/járnak, míg a közel-keletiek lazább, az arabokhoz hasonló öltözéket viseltek.

- az asszimiláció és a vegyesházasságok révén sok európai zsidó “európai” kinézetűvé vált, míg a közel-keletiek inkább az arabokra kezdtek hasonlítani.

- vannak ételek, amiket az európai zsidók nem ehetnek Pészahkor (rizs, hüvelyesek), míg a közel-keletiek igen

- a közel-keletiek is kósert esznek, de nem tartanak be minden sábeszi parancsolatot (mint pl. a dohányzás tilalma)

A judaizmus előírja minden zsidó számára, hogy kövesse a saját közösségének szokásait (minhag), ez ugyanolyan kötelessége, mint a tórai parancsolatok betartása. Ez általában nem okoz semmi problémát, csakhogy Izrael megalakulását követően a különböző szokású zsidók tömegesen tértek haza, és óhatatlanul kapcsolatba kerültek egymással. Kultúráik ütközése a hétköznapokban komoly érdeksérelmeket okoz, különösen a szigorúbb utat választó askenázok számára.

A “rasszista” iskolában most ezek az egymásnak ellentmondó minhagok lépnek egymással kölcsönhatásba, és a régóta izzó parázsból váratlanul kicsapott lángok kimenetele jelenleg kiszámíthatatlan. De azért ne ítélkezzünk korán.

forrás

előzmények:

Szegregálják az askenáz és a szefárdi diákokat
Bezárják a rasszista iskolát
százezer haredi tüntetett a rasszista haszid iskola bezárása ellen
Meghátráltak az askenázok
Ezrek köszöntötték az emanuel-i apákat

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tudozsido.blog.hu/api/trackback/id/tr752117333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása